Het Muzieklokaal met de zender 24Classics heeft 3 composities van Margreet geplaatst in hun top 24 lijst.

Op 4 staat Cancion y Milonga, op 11 Te Quiero en Tibortango staat op plaats 17.
Bekijk (en luister) hier de hele lijst.

Het Muzieklokaal in Utrecht is de droom van Talitha Verheij en Sanne van Buuren: het eerste klassieke proeflokaal van Nederland waar alles draait om klassieke muziek! In Het Muzieklokaal kun je lunchen, borrelen en dineren en geniet een breed publiek van klassieke muziek. Nieuw talent krijgt een podium tijdens tweewekelijkse concerten. Klassiek in de kroeg, waarom niet? Deze playlist, met veel werk van musici die in Het Muzieklokaal opgetreden hebben, geeft een mooi voorproefje van wat je er kunt vinden.

Ik ben erg verheugd dat ik in januari een optreden mag geven in TivoliVredenburg.
Samen met mijn muzikale vrienden spelen wij eigen composities uit mijn CD Moving Friends‘.

Datum:
19 januari 12.30 uur ( lunchpauzeconcert ) in de Herz zaal

Mijn ‘Moving Friends’ vrienden:
– Kees Scholten, zang en tekst
– Emmy Storms, viool
– Harriët Overbeek, cello;
– Jacqueline Edeling, Engelse concertina en bandoneon
– Boris Franz, contrabas
– Jeannine Geerts, zang.

 

De CD ‘MOVING FRIENDS’ was op Radio Neo Tango in Chili te horen.

Beluister hier het programma.

Hermán Stevenson schreef de volgende recensie:

"MOVING FRIENDS Una vez más la consagrada pianista y compositora holandesa, Margreet Markerink, nos vuelve a admirar con su talento. En esta oportunidad es su más reciente CD."Moving Friends", donde invita a participar junto a ella, a destacados artistas de su país. A Margreet ya la habíamos presentado en programas anteriores conduciendo su "Trio Tanga". En esta oportunidad con este nuevo CD. nos muestra su talento de compositora e interprete."

“Op haar CD ‘MOVING FRIENDS’ verrast de gerenommeerde Nederlandse pianiste en componiste Margreet Markerink ons ​​opnieuw met haar talent. Op haar meest recente cd nodigt zij bekende Nederlandse muzikanten uit om met haar mee te spelen. Margreet had in mijn vorige uitzendingen met Tangata al laten zien en nu toont zij op ‘MOVING FRIENDS’ ons opnieuw haar talent als componiste en pianiste/vertolker van de Tangomuziek.”

 

Deze zomer reisde ik door Duitsland en Frankrijk met mijn muzikale collega vrienden, om op vele prachtige locaties op te mogen treden.
DUITSLAND
Ik heb genoten van het prachtige tournee met Tangata & Jeannine Geerts in Noord Duitsland,
Met als hoogtepunt het concert   in Hasselburg, (Schleswig Holstein Musik festival) maar ook op het Timmendorferstrand. Een geweldig “Treppenkonzert”aan de Kellersee in Eutin en tot slot:  Lübeck op een swingende tango dansavond.
FRANKRIJK
Fantastisch was het om vervolgens naar Parijs te vliegen en in Trancault (dichtbij Troyes)  mijn muziekcollega’s van  het Haagse strijk ensemble & Emmy Storms weer te ontmoeten. We hebben o.a. concerten gegeven in de Cathedrale van Troyes en Nogins sur la Seine.
CASTELNAU DES FLEURMARCON
De laatste week bracht ik door in Lagarde, Zuid-Frankrijk, in het indrukwekkende Castelnau des Fieumarcon, hier was ik op uitnodiging om een paar solo concerten te geven.  Heel bijzonder om  ook met de internationale gasten en familie van Frederic Coustols en Maria Mendonca samen muziekvoorstellingen te geven. Armeense liederen, Franse chansons, Portugese kinderliedjes,
en als meest bijzondere nieuwe avontuur: optredens met rapper Duarte (Duda Tranquilo) .
Bekijk hier een filmpje met de allerjongste : Vicente , uit Lissabon.

Vol inspiratie en met nieuwe muzikale ideeën kwam ik weer terug in Nederland
met opnieuw het besef hoe muziek mensen verbindt.

OBRIGADA!

Dat was me daar genieten, gisteravond, in Haarlem, van het concert van ‘Cuarteto Tangata’ met extensies! Pianiste Margreet Markerink presenteerde haar nieuwe CD ‘Moving Friends’, en maakte daar met haar friends een geweldig en moving muzikaal feest van.
Margreet Markerink, Jacqueline Edeling, Boris Franz, Andrea Bentivoglio, gast spelers Emmy Storms, Harriët Overbeek, en de zangers Jeannine Geerts en Kees Scholten, ze hebben mij bij elk nummer verbaasd en geëmotioneerd doen zijn over zo’n kwaliteit van spel, het repertoire, en de fijne afwisseling. Verbaasd was ik ook te horen van zangeres Jeannine Geerts. Dat zij nog geen stap in Buenos Aires heeft gezet, laat stáán dat ze er al eens heeft gezongen, want als je niet beter wist, zou je toch echt denken dat ze een Argentijnse diva is op tournee in Europa. Ze zouden daar aan haar voeten liggen, en haar niet meer laten gaan.

Als je er een potje voor heb, ben je gek als je jezelf en je vrienden niet ook op zo’n bloedje mooi concert trakteert!

Rob Nuijten
www.torito.nl

 

“Het moest er nu eindelijk van komen; Buenos Aires. Om de stad, de mensen en hun muziek te ontmoeten. Die tangomuziek die mijn leven al zoveel jaren op z’n kop heeft gezet. Ooit begonnen uit nieuwsgierigheid – als muzikant heb ik een brede interesse in vele muziekstijlen – groeide dit uit tot een passie voor het leven. En nu ik samen met bandoneoniste Jacqueline Edeling onderweg naar de maestro’s van de tangomuziek, bepakt en bezakt met goede raad en de telefoonnummers van o.a. Lydia Pugliese en Horacio Ferrer.’

lees hier het hele reisverslag van Margreet dat werd gepubliceerd in la Cadena.

Margreet en Horacio Ferrer
Kleurrijk Buenos Aires

Tango is ongekend populair in de lage landen. En dat niet louter en alleen dankzij het Maxima-effect, hoewel dat natuurlijk wel enorm heeft geholpen. La Cadema, het tangotijdschrift voor België en Nederland, heeft de Choclo-competitie georganiseerd, als compositiewedstrijd voor nieuwe tangodansmuziek. De eerste Choclo is gewonnen door Margreet Markerink.
Een citaat uit het juryrapport:
Prettige en zeer dansbare muziek met een originele klank. Hoewel de traditionele tango nooit ver weg is, biedt ze in ieder nummer een eigen, verrassend en nieuw geluid.”
Tijdens de pauze van de Nacht van de Passie, is er even gelegenheid voor een kort interview.

Wanneer en waarom heb jij gekozen voor de tango?
Die keuze was een proces, geen moment. Ik ben als zovelen begonnen met pianolessen toen ik 8 jaar was. Toen ik definitief wist dat ik met muziek verder wilde gaan, heb ik een opleiding Muziektherapie gevolgd in Nijmegen. Na een periode van reizen door India en Nepal ben ik gaan studeren aan het Hilversums Conservatorium, klassiek piano. Ik heb toen heel veel Spaanse muziek gespeeld en ook Hongaarse, dat vond ik prachtig. Daarna ben ik op uitnodiging van Carel Kraayenhof begonnen aan een studie Argentijnse tango aan het Rotterdams Conservatorium. Carel zei ‘dat is wel wat voor jou’. En dat is ook zo. Voor mij komen in tango alle muzikale aspecten zo mooi samen, de ritmes en tempi, ik ben er verliefd op geworden. Misschien zat het al veel eerder in me. Als kind heb ik turnles gehad; in die tijd luisterde ik heel veel naar Chopin, eindeloos luisteren, dansend door de kamer op ballades van Chopin. Mijn vader was turnleraar, en een tijdlang had ik een baantje als muzikaal begeleider bij de ritmische muziek, ook voor turners op Papendal. Dikwijls met ritmes van Chopin (red: en ze ratelt moeiteloos het Chopin ritme ratatata-tatata-etc.). Dat heeft misschien ook wel een basis gelegd. De Argentijnse tango heeft ook wel verwantschap met de klassieke Europese muziek; in de Argentijnse cultuur zitten veel invloeden van Europese emigranten. De tango is waarschijnlijk daarom ook heel herkenbaar voor veel Europeanen. De liefde voor tango gold aanvankelijk voor de moderne tango, zoals Piazolla. Pas later ben ik de oude tango dansmuziek gaan ontdekken.

De Choclo-wedstrijd is bedoeld voor het stimuleren van nieuwe tangodansmuziek. Hoe past die vernieuwing in jouw ontwikkeling?
De gesprekken met Carel Kraayenhof over tango-interpretatie hebben veel invloed gehad op mijn ontwikkeling als tangopianist en –componist. Toen ik voor het eerste Astor Piazzolla’s tango nuevo hoorde, was ik diep onder de indruk. Pas later ben ik in aanraking gekomen met de danssalonmuziek. Het duurde een tijdje voordat ik ook dat waardeerde. Piazolla introduceerde in de jaren ‘50 als eerste jazzinvloeden in de tango, bracht een jazz-gitaar in zijn composities en arrangementen. Dat wekte ontzettend veel tegenstand van de Argentijnen, die hun nationale erfgoed onteert voelden. Piazolla was daarover zo onthutst of depressief dat hij zelf zijn partituren verbrandde. Christiaan van Hemert heeft een aantal jaren geleden op zich genomen de originele muziek van Piazzolla weer terug te brengen, door de muziek aan de hand van oude platen weer in partituur te schrijven. Met ons orkest Tango Dorado brengen we dat nu weer ten gehore, mét een jazz gitarist in ons ensemble. Naast Tango Dorado heb ik met Jaqueline Edeling en Maaike Wierda veel plezier in ons Trio Tangata. In feite pak ik hiermee weer de draad op van de tijd op het Rotterdams Conservatorium, toen we ook een trio hadden in deze bezetting met bandonéon, contrabas en piano. We speelden toen voornamelijk muziek van mijzelf, dat was geen dansmuziek. Ik ben erg blij dat de jury van de Choclo-competitie mijn huidige tango-nuevo benadering ook omschrijft als ‘zeer dansbaar’.

Wat gaat deze prijs met jouw leven doen?
In eerste plaats is het heerlijk als je merkt dat de muziek die je zelf schrijft wordt gewaardeerd in de tangowereld. Er zal een versnelling komen. Christiaan van Hemert gaat mijn winnende composities arrangeren voor Tango Dorado uitvoering. Onderdeel van de prijs is dat we deze composities in een professionele studio op CD mogen zetten. Mijn droom is dat we over enige tijd worden uitgenodigd om op te treden in Argentinië, zowel met Tango Dorado als met Trio Tangata.

Jan Klupper